't Overschotje

Wat is korfbal?

De bedoeling van korfbal is dat de aanvallers doelpunten maken en dat de verdedigers dit proberen te voorkomen. Een doelpunt wordt gescoord als een aanvaller de bal van boven af door de korf weet te gooien. Korfbal is een zeer veelzijdige sport. Je moet goed kunnen aanvallen, maar ook goed kunnen verdedigen en je moet zowel technisch als tactisch zijn. Daarnaast moet je snelheid, uithoudingsvermogen en kracht hebben. En je moet ook nog eens goed met een bal overweg kunnen!

Geschiedenis

Korfbal is ooit bedacht door de Amsterdammer Nico Broekhuysen. Het was in 1902 toen hij naar Zweden werd gestuurd om te leren hoe je gymnastieklessen moest geven. Eén van de spelletjes die hij daar leerde was Ringboll. Dit was een spel die door jongens en meisjes samen werd gespeeld. De bedoeling was om de bal door een ring te gooien die aan een paal van drie meter hoog hing. Ringboll werd gespeeld in drie vakken; een aanvalsvak, een verdedigingsvak en een middenvak. Nico Broekhuysen vond dit spel zo leuk dat hij het ook ging spelen op de school waar hij les gaf. Hij veranderde de regels een klein beetje en de naam van dit nieuwe spel werd korfbal. Korfbal werd al snel populair in Nederland. Wist je dat korfbal tot in 1991-1992 met drie vakken werd gespeeld? Daarna is het middenvak verdwenen en is het ‘tweevakskorfbal’ ontstaan. Tegenwoordig zijn er zelfs teams die in één vak spelen!

Jongens en meisjes

Eén van de redenen dat korfbal zo populair is geworden, is dat het de enige teamsport ter wereld is waar jongens en meisjes in één team samen spelen. De teams bestaan meestal uit vier jongens en vier meisjes. Er zijn ook teams waar alleen maar meiden in spelen. Dit wordt een damesteam genoemd. Deze damesteams zijn vooral te vinden in Limburg en Noord-Brabant.

Binnen en buiten

Vroeger werd korfbal alleen maar buiten gespeeld. In 1966 veranderde dit. Om in de koude wintermaanden toch te kunnen korfballen, werd er een zaalcompetitie gestart. Nu wordt de eerste helft van de veldcompetitie voor het zaalseizoen gespeeld en de tweede helft erna. Als je daarna nog niet genoeg hebt van korfbal, kan je in de zomer mee doen aan beachkorfbal. Zo kan je dus het hele jaar korfballen!

Het speelveld

Korfbal wordt gespeeld in twee vakken. Beide clubs leveren vier spelers voor elk vak. In het ene vak valt de ene ploeg aan en verdedigt de andere ploeg. In het andere vak is het net andersom. Na twee doelpunten (of na een bepaalde tijd) wordt er van vak en van functie gewisseld, de aanvallers worden verdedigers en de verdedigers worden aanvallers. In de zaal is het speelveld kleiner dan op het veld.

 

afmetingen_veld_buiten afmetingen_veld_binnen

 

De spelregels

Korfbal is een sport die je samen moet spelen. Lopen of dribbelen met de bal is niet toegestaan. Overspelen en goed vrij lopen zijn daarom belangrijke onderdelen in het spel. Goed vrijlopen is belangrijk omdat je niet verdedigd mag schieten. Het is verdedigd als de verdediger tussen de paal en de aanvaller staat en zijn arm omhoog heeft. De verdediger moet zo dicht bij de aanvaller staan dat de aanvaller met de hand aangeraakt zou kunnen worden. Iedereen heeft een persoonlijke tegenstander. Een jongen mag geen meisje verdedigen en een meisje mag geen jongen verdedigen. Korfbal hoort met de handen gespeeld te worden, dus de bal met je been of voet raken mag niet. Lichamelijk contact mag ook niet. Trek dus niet aan andermans shirtjes, ga niet krabben, duwen of aan haren trekken. Er is een grote kans dat de scheidsrechter het ziet en dat je gestraft wordt. Daar schiet niemand dus wat mee op. De bal uit de handen slaan mag ook niet.

Schoolkorfbal

’t Overschotje organiseert één keer per jaar een schoolkorfbaltoernooi. Bij dit toernooi kunnen kinderen van de basisscholen uit de gemeente Lochem tegen elkaar strijden. Vooraf worden de spelregels uitgelegd in een training en op zaterdag vindt vervolgens een super gezellig toernooi plaats! Informatie over het schoolkorfbaltoernooi krijg je via je school.

De korfbalbond

Het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) behartigt de belangen van bijna 100.000 korfballeden en 580 korfbalverenigingen en is een serviceverlener voor de korfbalsport en de verenigingen. Het KNKV is verantwoordelijk voor de organisatie en voortgang van de competitie en een brede ondersteuning van de verenigingen. De korfbalbond bestaat sinds 1903, maar de bond zoals we die nu kennen bestaat sinds 1973. In dat jaar fuseerden de Koninklijke Nederlandse Korfbalbond (KNKB) en de Christelijk Korfbalbond (CKB) en werden het KNKV.

Korfbal League

De Korfbal League is de hoogst haalbare competitie van Nederland. In deze competitie spelen tien topploegen uit Nederland. De twee beste teams spelen in een finale. Deze finale wordt gespeeld in Sportpaleis Ahoy, in Rotterdam. Hier komen soms wel 9000 supporters om naar de wedstrijd te kijken! De winnaar mag zich kampioen van Nederland noemen.

Internationaal

In meer dan 50 landen over de hele wereld wordt korfbal gespeeld. In 2007 is er een Wereld Kampioenschap gehouden in Tsjechië. Nederland heeft dit toernooi gewonnen! De laatste jaren heeft Nederland laten zien duidelijk de beste te zijn op internationaal vlak.

Bron: KNKV